O čem jsme také psali: Vzestupy i pády bílé hvězdy - Cornet Obolensky odchází do chovu

Oslnivě bílý hřebec s nádherným exteriérem, úžasným stylem skoku a nevšedními schopnostmi. Ale zároveň s velmi specifickou povahou. To vše platí o Cornetovi Obolenskym, který (dle stránek Ludgera Beerbauma „prozatím“) ukončil svoji skokovou kariéru a bude nadále plně k dispozici chovatelům. Profil tohoto hřebce jste si mohli přečíst v loňském prosincovém Jezdectví díky článku, který pro vás připravila K. Hanušová.

Začátkem roku 1999 se v městečku Loppem belgického regionu Flandry narodil chovateli Thierrymu Degraevemu hřebeček po holštýnském hřebci Clinton z belgické klisny Rabanna van Costersveld po Heartbreaker. Dostal jméno Windows van het Costersveld, protože v Belgii dostávají koně jednoho ročníku jména od daného písmena a na rok 1999 připadalo právě písmeno „W“.

Skokanský rodokmen
Již podle původu se dalo předpokládat, že doménou tohoto koně budou parkurová kolbiště. Otec Clinton po Corrado I x Masetto absolvoval velkolepou skokovou kariéru pod Belgičanem Dirkem Demeersmanem. Jejich vrcholem byly OH 2004 v Aténách, kde společně vybojovali ex aequo 4. příčku v jednotlivcích. To se však v době narození zmíněného hřebečka ještě nevědělo, protože Clinton tehdy patřil k nadějným šestiletým koním. Jeho otec Corrado I ovšem krátce předtím ukončil svoji hvězdnou kariéru s Franke Sloothaakem provázenou 20 vítězstvími a mnoha umístěními na nejvyšším stupni skokových soutěží, k nimž patří mj. triumfy ve Velkých cenách Neumünsteru, Kielu, Hannoveru, Ženevy a Göteborgu, a také ve Světových pohárech v Dortmundu a s’Hertogenboschi.

Pozor na citlivou hubu
Clinton za svým otcem ani v nejmenším nezaostal a vybojoval řadu skvělých vítězství a umístění v nejvyšších soutěžích. Podědil ovšem i trochu komplikovanou jezditelnost, která provází většinu Corradova potomstva, a také Clinton ji často předává dál. Vysoká citlivost v hubě vyvolává konflikty při zádržích jezdce, jenž se snaží upravit vzdálenost před překážkou zkrácením cvalového skoku. Na druhou stranu Clinton mnohokrát ukázal, že mu příliš těsný odskok u překážky až tolik nevadí – prostě se z místa odrazil a mohutný skok překonal. A tuto skokovou sílu a výbornou techniku rovněž předává svým potomkům.

Výkonnost na druhou
Rabanna van Costersveld je dcerou vynikajícího mezinárodního skokana Heartbreakera (po Nimmerdor), který sbíral mezinárodní úspěchy pro holandské barvy svého jezdce Petera Geerinka a vypracoval se mezi nejlepší plemeníky nejen KWPN, ale i celého světa. Za rok 2011 figuroval na sedmé příčce žebříčku hřebců WBFSH (zatímco Clinton byl třináctý). Matka Rabanny, klisna Holivea van Costersveld se sama dostala do parkurů 140 cm a dala mezinárodně úspěšné skokany Querido po Feischnitt I a Castle Forbes Vivalda van Costersveld po Clinton – který se proslavil pod Jessicou Kürten i R.-Y. Bostem. Otec Holivey, hřebec Randel Z, je synem klisny Alaric Z (Almé), mezinárodně úspěšné pod Thiessem Lutherem (GER).

Úspěchy s novým jménem
Tolik k velkolepému rodokmenu Windowse van het Costersveld, plnému výkonných genů. Jako dvouletý se krásný hřebeček dostal na vestfálský körung, kde již pod jménem Cornet Obolensky získal pozitivní verdikt a navíc titul 2. rezervního vítěze – v německých chovech se totiž u plemeníků udržuje stejné první písmeno v hřebčí linii. Přešel do ukrajinského majetku Valentina Nychyporenka a do stájí Kaie Liggese, který dostal na starost jeho chovný management. Jako tříletý hřebec úspěšně absolvoval 30denní test a za skákání opakovaně dostal maximální možnou známku 10. S Kaiem Liggesem také absolvoval svůj první a jediný start ve čtyřech letech, kde vybojoval čtvrtou příčku. Na závěr sezony se přestěhoval do stájí Ludgera Beerbauma, který ho přidělil Marcu Kutscherovi. Zájem chovatelů byl po Cornetově skvělém körungu i testu tak enormní, že hřebec v pěti letech absolvoval pouze dva starty – na kvalifikačních závodech pro spolkový šampionát (120 a 130 cm), aby splnil výkonnostní podmínky pro trvalé zapsání do plemenné knihy. Vybojoval první a druhou příčku…
Jako šestiletý byl Cornet pouze v chovu, protože první ročníky potomstva ukázaly, že své velkolepé skokové nadání nepochybně předává dál. V té době patřil k absolutně nejvyužívanějším mladým hřebcům celého Německa.

Začátek sportovní kariéry v sedmi letech
Pořádně závodit začal Cornet Obolensky až jako sedmiletý a k jeho prvním závodům patřilo hned CSI v italském Arezzu. Následovaly další mezinárodní závody v Hagenu, Hachenburgu, Lyonu, Münsteru… A Cornet stále ukazoval své velké nadání a sbíral umístění, přestože ve srovnání se svými vrstevníky postrádal závodní praxi. K úspěchům samozřejmě napomáhala i genialita Marco Kutchera, který si s hřebcovým specifickým charakterem dokázal dobře poradit, stále zjemňoval vzájemnou komunikaci a dokázal ho přesvědčit, aby s ním lépe spolupracoval. V osmi letech, kdy většina vrstevníků ještě chodí tzv. youngster tour pro svoji věkovou kategorii, už Cornet plně nastoupil do rozjetého vlaku mezinárodních Velkých cen. Již v květnu vybojoval osmou příčku ve Velké ceně Wiesbadenu (CSI4*), součásti Riders Tour, a při CSI rámujícím mistrovství Evropy 2007 v Mannheimu ho Marco Kutscher nechal startovat ve Velké ceně – a opět úspěšně: vybojovali druhou příčku a navíc nebyly patrné již žádné problémy s jezditelností. Z hřebce se pomalu stával „stroj na peníze“, jenže náhle musel snášet obrovskou zátěž – zájem chovatelů přetrvával a navíc ho úspěchy na kolbištích stále více dostávaly do pozice nanejvýš vytíženého atleta. V obdobích menších závodních pauz absolvoval odběry semene, které se mrazilo a dvě dávky se prodávaly za 2000 eur! „Hřebec je pro nás natolik cenný, že ho vůbec ze své péče nepouštíme a buď já nebo Henrik (von Eckermann) s ním dvakrát týdně jedeme kamionem 100 kilometrů na stanici K. Liggese kvůli odběrům,“ říkal tehdy Marco Kutscher v rozhovoru pro náš časopis.

Strmý vzestup
Na podzim roku 2007 už se Cornet poprvé dostal do týmu v Poháru národů – a při barcelonském CSIO také zvítězili. Halová sezona začala velkolepým druhým místem ve Světovém poháru ve Veroně a v průběhu zimy sbíral Cornet praxi na halových kolbištích celého světa. Jarní výlet na GCT do Doha mu vynesl postup do druhého kola, když těsně předtím vyhrál GP při CSI3* v italské Cervii. A potom už se forma devítiletého Corneta ověřovala na předolympijských testech – s týmem vyhrál Pohár národů Superligy v Rotterdamu a v Římě obsadili třetí místo. Stejnou příčku získal Cornet se svým jezdcem na mistrovství Německa. V cášském Poháru národů dal sice Marco Kutscher přednost 14letému Montenderovi (3. na OH v Aténách, 2 zlata z ME 2005), ale dvě chyby v každém kole ukázaly, že tento hřebec už na formu předešlých olympijských her nenaváže. A z nedostatečně zkušeného a teprve 2 roky závodícího bílého hřebce se náhle stal olympijský kandidát země, jejímž prvořadým cílem je zlato pro parkurový tým!

Prudký pád
Díky tomu, že částečným majitelem Corneta byl i Ludger Beerbaum, mohl hřebec nastoupit na OH za Německo. Marco se k tomu dnes vyjadřuje: „Tehdy se to nepovedlo od A až do Z. Udělali jsme chybu a nechali jsme se odborníky přesvědčit, abychom koně kvůli aklimatizaci převezli letadlem do Hongkongu už šest týdnů předem. Byl to velmi špatný management, který odstartoval celou tu následnou pohromu.“ Zejména Cornetovi dlouhá závodní pauza nesvědčila a na OH se jezdil daleko hůře než na předchozích závodech. Jezdci navíc nechtěli tuto pauzu s koňmi absolvovat a ti tedy do Hongkongu odletěli pouze s ošetřovateli, zatímco jezdci ještě závodili po Evropě. Pět týdnů pouze pod sedlem ošetřovatelky bylo znát… Kromě známých obrázků Corneta stojícího na zadních nohách mezi vodním příkopem a následující překážkou měla situace ještě další dohru – z nepochopitelných důvodů nenahlášená injekce laktanázy s arnikou mezi oběma koly týmové soutěže vedla nakonec k diskvalifikaci dvojice z OH a pokutě 10 000 SF pro Kutschera. Image koně i jezdce však utržila větší škody. Kauza spojená s dalšími dopingovými skandály na OH nakonec vedla k otevření tématu medikací u koní a ke zpřesnění podmínek ze strany FEI.

Neohlížet se a bojovat dál
Po sportovní stránce se dvojice ze skandálu rychle vzpamatovala. Neuplynul ani měsíc a vybojovala pátou příčku v münsterské etapě Riders Tour, v září se pak podílela na vítězství týmu Německa při CSIO v Barceloně. Během halové sezony se jim dařilo zejména v Bordeaux, kde byl Cornet Obolensky druhý v soutěži SP. Vzhledem k fiasku na OH a výrazným změnám ve vedení německého týmu samozřejmě nikdo neuvažoval o Cornetově účasti na ME 2009 ve Windsoru a Marco Kutscher se tedy s Cornetem zaměřil hlavně na účast při etapách Global Champions Tour. Po umístění v rámcových soutěžích v Hamburku, Monte Carlu i Estorilu se dvojici skvěle dařilo v Rio de Janeiru, kde v GCT obsadila 3. příčku a přidala ještě páté místo ve vysoce dotované rámcové soutěži. Ve Velké ceně Valkenswaardu obsadili 6. místo a potom už následoval úspěšný vstup do sezony Světového poháru. Nejprve páté místo ve Velké ceně Osla, poté šesté v GP Helsinek a páté v tamní soutěži SP. Body získali i za 9. místo v Lyonu a mezitím si hřebec s Marco Kutscherem jakoby nic zaletěl na finále GCT do Doha, kde za šestou příčku získali 30 tisíc eur! Ještě do konce roku 2009 se zvládli umístit do 7. místa ve vrcholných soutěžích CSI v Mnichově, Paříži i Frankfurtu!

Ani zlomenina ho nezlomila
Poté však následoval druhý zlom kariéry bílého krasavce, který mohl být i jejím úplným koncem. V únoru 2010 Cornet při závodech v Curychu uklouzl venku při vodění, upadl a výrazně si naštípl kopytní kost. Zranění, které by hobby koně téměř neomezovalo, špičkového skokana samozřejmě vyřadí z provozu. Cornet absolvoval přísný tříměsíční klid v boxu a nikdo netušil, zda se jedenáctiletý hřebec znovu dokáže dostat do formy. Na začátku listopadu se však Cornet ve velkolepě představil čtvrtým místem ve dvoukolové soutěži na CSI-W5* v Lyonu a pokračoval ve sbírání úspěchů jako před úrazem – 8. příčka v GP na bohatě dotovaném CSI v Basileji a umístění ve všech absolvovaných soutěžích SP: v Curychu, Bordeaux i Vigu. Cornet se opět dostal do hledáčku reprezentačního trenéra – tehdy již Otto Beckera – s ohledem na ME 2011 v Madridu. Vzhledem k zářijovému datu konání šampionátu dostal jarní pauzu, ale i z té se vrátil ve formě. V červenci obsadil šestou příčku v GCT v Estorilu a v srpnovém Poháru národů v Rotterdamu vybojoval s týmem vítězství, které mu vystavilo konečnou vstupenku na ME do Madridu. Tam se mu sice nepodařilo druhé kolo vinou nepovedeného nájezdu do obtížné distance s triplebarem a dvojskokem, ale jinak se velkou měrou podílel na týmovém vítězství Německa. Po chybě v druhém kole finále jednotlivců obsadil nakonec jedenáctou příčku, ale potvrdil, že již vydrží pětidenní nápor šampionátů a že s ním lze počítat na OH v Londýně.

Mistr Evropy neusnul na vavřínech
Dlouho neodpočíval a nastoupil do halové sezony 2011/12. V Lyonu vybojoval pátou příčku a ve Stuttgartu byl 4. v soutěži SP. Body získal i v etapách v Ženevě a Lipsku, aby se dva roky po vážném úrazu vítězně vrátil právě do Curychu. Při finále SP ho Marco s ohledem na OH střídal se Satisfactionem, protože Corneta čekala náročná sezona. Skvěle se jim vydařily jarní Poháry národů – s německým týmem přivezli zlato z Říma i Rotterdamu a ještě přidal šesté místo z GCT v Cannes. Ale opět přišel propad. A právě v Cáchách, které byly posledním testem olympijské formy. Nepovedený oblouk po nedoskočeném vodním příkopu vedl k problémům v prudkém obratu po následující překážce a k vypovězení poslušnosti, po kterém Cornet dosáhl cíle 1. kola ještě s několika dalšími chybami. Druhé kolo absolvoval sice bez neposlušnosti, ale s mnoha chybami a stejně se mu dařilo i ve Velké ceně, která se na rozdíl od PN nejela za umělého osvětlení. Již před ní však padlo rozhodnutí – Cornet byl vyloučen z olympijského týmu a místo něj dostal nominaci stájový kolega Monte Bellini s Philippem Weishauptem. Na rozhodnutí už nic nezměnil ani fakt, že Cornet za 14 dní vybojoval 3. příčku v GP při CSIO v Hicksteadu, ani to, že se v Londýně jezdilo pouze za denního světla. Nedůvěru pramenící z hongkongského selhání nešlo pominout. Fanoušci bílého hřebce mohou jen spekulovat, zda by Cornet Obolensky udělal v prvním týmovém klání o rozhodující chybu méně než Bella Dona (která nakonec odjela do Londýna místo nemocného Monte Belliniho) a tím by německému týmu zajistil postup do druhého kola… Formu prokázal o týden později 4. příčkou v GCT ve Valkenswaardu, která prozatím zůstane jeho posledním špičkovým umístěním – paradoxem ovšem zůstává, že v této poslední sezoně od října 2011 do srpna 2012 vydělal 340 tisíc eur, které přidal k dosavadním 460 tisícům – odešel tedy na absolutním vrcholu své kariéry.

Oblíbený a úspěšný producent skokanů…
Jen málokterý hřebec zanechá takové dědictví, jaké nám již dnes dopřál Cornet Obolensky. Obrovský a neobvyklý zájem o tohoto hřebce v prvních letech po körungu vedl k tomu, že z jeho prvního ročníku startovalo 20 koní na spolkovém šampionátu pětiletých koní (celkem asi 130 startujících, kteří musí projít náročnou kvalifikací) a první dva umístění byli jeho potomky – Cornet’s Stern a Conte-Bellini (mladší polobratr výše zmíněného Monte Belliniho). V dalších letech spolkových šampionátů měl vždy vysoké zastoupení potomstva v obou skokových ročnících, například dalšího vítěze Cornet’s Balou mezi pětiletými 2011 a druhého mezi šestiletými – Ratinina syna Comme il Faut. Také vítěz letošního spolkového šampionátu šestiletých je potomkem Corneta Obolenskyho: Credo PKZ.

… i plemenných hřebců
A Cornet nezaostává ani v produkci plemeníků. Dal jich již více než 70 a od svého prvního körungu ve Vestfálsku získal zápis do plemenné knihy téměř všude, v neposlední řadě do hannoverské, oldenburské a také holštýnské PK, kam ho zapsali již jako devítiletého, protože krevní linie otce matky Heartbreakera (Nimmerdor – Farn) i otce báby Randela Z (Ramiro) jsou původně holštýnské a Clinton je holštýnským odchovancem, tudíž se předpokládá, že by měla Cornetova krev na prochované holštýnské klisny dobře navázat.
Ve Vestfálsku se velmi osvědčilo Cornetovo spojení s klisnami po Pilot či Polydor, které jsou pro vestfálský chov typické. Ve vyšších soutěžích však již začínají přibývat i produkty z dalších chovatelských oblastí a za pár let bude velmi zajímavé sledovat, na jakou krev Cornetovy schopnosti nejlépe navážou. Již na sklonku sezony 2011 měl jen v Německu registrovaných přes 570 sportujících potomků a z toho jich v tu dobu 123 dosáhlo výkonnosti na úrovni 140 cm a vyšší. V letošním roce se Cornet stále častěji setkával se svými potomky jako s konkurenty v nejvyšších soutěžích – například s Contifexem, Cocoshynsky a ve své poslední soutěži s Cornet D’Amourem, který patří pod Danielem Deusserem k nejnadějnějším devítiletým koním současnosti. Také Marcus Ehning považuje ze svých mladších koní za nejlepšího Cornetova potomka Cornada NRW, skvěle se předvádí i Cristallo pod Henrikem von Eckermannem a také tmavý hnědák Cornet’s Cristallo může převzít roli nástupce svého otce ve stáji M. Kutschera.
Fanoušci bílé hvězdy, která dle vyjádření své závodní ošetřovatelky Terri Fitton nejraději spí a jí a to i v cizích boxech na závodech, se mohou těšit na to, že Cornet Obolensky určitě neřekl poslední slovo – minimálně ohledně úspěchů svých potomků!

BWP Ambassadeur
Počátkem roku 2012 byl Cornet Obolensky zařazen mezi plemeníky s titulem BWP Ambassadeur, tedy mezi nejlepší hřebce belgického chovu. K závěru roku 2011 již Cornetovi mladí potomci (v tu dobu nejstarší osmiletí) vydělali téměř shodnou částku jako on sám, a přestože se mu v posledním roce na kolbištích dařilo (viz výše), lze očekávat, že k závěru roku 2012 částka vydělaná jeho potomky překoná výdělek samotného Corneta. Německá ročenka uvádí velmi vysoký skokový chovatelský index 166 s přesností 96 procent a Cornet je za Stakkatem na druhém místě celoněmeckého žebříčku.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.