Odešel Jiří Gebauer

Velmi smutná zpráva přišla z Opavy. Jiří Gebauer, dlouholetý spolupracovník časopisu Jezdectví, navždy odešel. Je to velká ztráta pro celý jezdecký sport, neboť pan Gebauer neúnavně pracoval v jeho prospěch. Byl dvorním dodavatelem zpravodajství z moravského jezdeckého dění, jeho reportáže a fotografie se objevovaly v mnoha médiích. Bude nám opravdu chybět. Aktualizace 10. 5. 13:15 HOD: Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek 12.5.2016 v 15.00 hodin ve smuteční síni Městského hřbitova v Opavě.

Narodil se 9.července 1939 v Kajlovci, nyní součást Hradce na Moravicí manželům Marii a Antonínu Gebauerovým. Matka byla v domácnosti a otec pracoval v Okresním stavebním podniku jako dlaždič. Má ještě o 4 roky mladší sestru Libuši. Obecnou   školu absolvoval v Kajlovci, měšťanku v  Hradci nad Moravicí.Vyučil se chemikem (lučebníkem pro anorganickou chemii). Po vyučení nastoupil na umístěňku do chemické továrny OSTRAMO (Petrolejka) v Ostravě Přívoze, kde pracoval v laboratoři. Po třech měsících nastopil do Vojenského zdravotnického učiliště v Mariánslých lázních a druhým rokem v Ružomberku, po jehož absolvování byl zařazen u Krajské správy SNB v Ostravě na zdravotnickém odboru  jako zdravotník. Později přešel do přímému výkonu služby policiie a  pracoval na různých místech. Např. V Opavě, v Hradici nad Moravicí. Poté byl vyslán do dvouleté odborné školy v Pardubicích, kde odmaturoval a splnil v té době nejvyšší možné vzdělání u policie. Ihned poté byl zařazen jako náčelník v Kravařích, později v Praze na hlavním velitelství VB.  Pro onemocnění a dvou operacích páteře měl odejít do invalidního důchodu, čemuž se několik let úspěšně bránil. Vrátil se do Opavy a v roce 1980 již musel odejít  do invalidního důchodu.
    Celý život se věnoval jezdeckému sportu. Ve svých 14 létech začal jezdit na jízdárně v Opavě, po roce přešel do Baníku Ostrava, kde absolvoval úspěšně dorostenecký věk i s účasti na mistrovství republiky. Během vojny v Ružomberku  startoval za Liptovský Mikuláš. Poté co přestal aktivně jezdit začal psát a fotografovat do různých novin a odborných časopisů např. výsledky ze závodů.
    V roce 1962 se oženil Janou roz.Chalupovou z Brna. Poznali se na jízdárně. Narodily se jim dvě dcery Ivana (vnuci Martin, Hanka, Terezka, Gábinka a Mirek) a Hana (vnuci Michal a Jan). Manželka naposled pracovala v nemocnici v Opavě jako vrchní setra na urologii. Žel onemocněla zákeřnou chorobou a 23. srpna 1982 zemřela. Po delší známosti se znovu oženil 13. června 1993 s rozvedenou ing.Miluší Hamelovou, která měla dvě nezletilé dcery Petru (vnučka Tatiana) a Alenu (vnuci Jakub a Jan), které spolu vychovali až do dospělého věku.
    V jezdectví, kterému zůstal věrný celý život vykonával funkci cvičitele, stavitele parkúru a národního rozhodčího v parkúrovém skákání.
Současně pro vydavat. Olympia udělal fotodokumentaci k Dobešově knize.
    V roce 2007  byl uveden do DVORANY SLÁVY u příležitosti výstavy Kůň roku 2007 v Lysé nad Labem. Dne 4.10.2009 u příležitosti Memoriálu Ericha Režnara mu byl udělen ČESTNÝ ODZNAK České jezdecké federace za dlouholetou práci pro rozvoj jezdectví. Dne 28.února 2015 byl vyhodnocen redakcí časopisu Jezdectví v Praze na Žofíně jako nejstarší aktivní novinář jezdeckého sportu.  Jezdectví bylo nedílnou součástí jeho života a zájem o něj  a focení na závodech mu vydrželo do pozdního věku.

 

Cena časopisu Jezdectví z roku 2015...

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.