Paradrezurní soustředění v Masečíně s Ulfem Wilkenem

Paradrezurní soustředění v Masečíně se konalo ve dnech 10. - 12.4. v  krásném areálu Villa Ginetta a hned na úvod bych poznamenala, že překonalo všechny mé představy. Za 3 dny, jsme získali nepřeberné množství informací ohledně paradrezury, ale i mnoho poznatků k  správnému  předvedení cviků při tréninku a na závodech. Na soustředění nám cenné rady udílel Ulf Wilken mezinárodní rozhodčí ze Švédska. Z angličtiny do češtiny překládala rozhodčí Hanka Štěpánová.

Už samotný příjezd na soustředění nás nadchnul. Villa Ginetta se nachází malebné krajině, obklopené loukami a lesy. Daleko od zástavby a je takovým ostrovem klidu v dnešní uspěchané době. Samotný areál budov není velký, ale je velmi hezky a prakticky řešený. Nevěděla jsem co obdivovat dřív. Vše je blízko a přesto, že stáj a vše co k ní patří je zabudováno do obytné části budov, přítomnost koní a hospodářských zvířat člověk nepozná, pokud přímo nevejde do světlé stáje. Všude je čisto a charakteristická vůně stájí zde není skoro vůbec cítit. Na své si zde přijdou i hosté, kteří nejsou koňáky. I když myslím, že po pobytu se jimi stanou. Ríša i Bar se zde hned cítili jako doma.

Na soustředění jsme přijeli jako první a paní majitelka nás hned provedla celým areálem. Po vyložení jsme koně zavedli do krásných velkých světlých boxů, které nás svým komfortem velmi mile překvapily. Potom jsme se šli ubytovat také my. Pokoje jsou dvoulůžkové a náš pokoj měl okna přímo nad stájí a tak jsme viděli na koně v boxech.Trenérka Zdenka toho hned využila a pootevřela okno a celou noc nás provázelo spokojené oddychování koní. Ještě před spaním jsme z okna kontrolovali Ríšu, který vypadal náramně spokojeně a pozoroval stíny v okně boxu.

V objektu se nachází velká písková jízdárna, kterou trenérka Terka ještě v pátek v odpoledních hodinách využila. Okolí venkovní jízdárny bylo pro Ríšu natolik atraktivní, že v prvních momentech se nesoustředil na nic jiného než zkoumání okolí. Zřejmě na něj udělalo dobrý dojem, protože pak se už soustředil na práci s Terkou a ač byl v neznámem prostředí, neměl s tím žádný problém.

Na soustředění jsme vezli 2 koně. RÍŠU, který patří Zdence Španihelové (je ustájen v JS Art Dressage Stable Holubice) a BARA z Jezdecké stáje Art Dressage Stable Holubice.  Přijeli jsme kolem půl jedenácté a tak se koně mohli v klidu adaptovat na nové prostředí. Během odpoledne dorazili ostatní účastníci.

V pátek od 15.hod. probíhalo školení paradrezůrních rozhodčích, které bylo přístupné veřejnosti. Na programu byly pravidla FEI, principy rozhodování drezůrních úloh a jiné.

Od 16.hod. jsme se seznámili s úpravami paradrezůrních pravidel pro rok 2015 a dále s novinkami pro jezdeckou sezónu 2015 pro české jezdce.

Od 17.hod. se promítala výuková videa z paradrezůrních soutěží. Odborný výklad k videím měl Ulf Wilken - mezinárodní rozhodčí ze Švédska. Z angličtiny do češtiny nám překládala rozhodčí Hanka Štěpánová. Na úvod nás Ulf Wilken stručně seznámil se Švédskem a s historií paradrezůry ve Švédsku. Pokud švédský paradrezůrní jezdci střídali koně, byli jedni z nejúspěšnějších jezdců na paralympijských hrách a světových hrách v paradrezůře. Po té, co od tohoto trendu ustoupili, výkonnost jezdců už nebyla na takové výši. To je dokladem toho, že střídání koní vede k získání cenných zkušeností.   

V sobotu se jela tréninková úloha. Jezdci si koně nejprve opracovali na venkovním pískovém obdélníku a pak se s koněm přesunuli do haly. Po zajetí úlohy před rozhodčím Ulfem Wilkenem jsme měli říct svůj názor na chyby a nedostatky, které jsme v úloze předvedli. V odpoledních hodinách jsme pokračovali v tréninku. Ulf  Wilken nám potom poradil, jak pracovat s koněm. 

Po skončení odpoledního tréninku a po večeři probíhala volná konverzace ohledně tréninku. Ulf Wilken odpovídal na dotazy jezdců. Dále se probírala účast jezdců na zahraničních závodech.

Dne 15.4. odjíždí Nasťa Vištálová (sk. 1b) a Lukáš Hnát (sk. 1a) do Itálie na mezinárodní závody. Jedná se o třídenní závody. V pátek a v sobotu pojedou úlohu a v neděli při splnění kvalifikace pojedou kür. Budu jim fandit, a těším se na jejich fotky ze závodů z Itálie.

V neděli se konal závěrečný trénink. V odpoledních hodinách jsme vyrazili s oběma koni zpět do Holubic.

Toto soustředění bylo velkým přínosem a to nejenom pro tak zkušené jezdce jako je Nasťa Vištálová, Lukáš Hnát nebo Jirka Giogas. Na soustředění přijela také Danielka Mišáčková, která s paradrezůrou začíná. Rozhodčí Ulf Wilken se věnoval každému jezdci zvlášť a vysvětlil kde jsou případné nedostatky, jak je odstranit a proč kůň případně nereaguje na pobídky jezdce.  Dále nám dal cenné rady jak postupovat dále při tréninku.     

Soustředění pro mě bylo velmi cennou zkušeností a moc se těším na další, které by se mělo konat při závodech v Němčicích u Kolína ve dnech 29.-31.5. Je přislíbena účast mezinárodní rozhodčí z Německa.

Na závěr bych ráda poděkovala rozhodčí paní Hance Štěpánové, která nám z angličtiny překládala. Paní Janě Zenklové a dalším rozhodčím, které mě vždy ochotně vysvětlily o jaký cvik se při tréninku ostatních jezdců jedná. V tomto směru jsem začátečník a jejich odborné komentáře mi byly užitečným vodítkem, abych se v jednotlivých cvicích orientovala. Dále poděkování patří také majitelům Villy Ginetta. Dlouho  budu na toto soustředění vzpomínat, neboť nejen že objednali opravdu hezké počasí, ale také byli velmi milí a vstřícní.

Děkuji trenérce Terce Benetkové, která mě a Zdenku na soustředění přivezla a odvezla a zapůjčila nám zdarma přívěs na celou dobu soustředění. Děkuji Katce Karáskové za přepravu koní a půjčení Bara. Je to opravdu moc šikovný kůň. A největší dík patří Zdence Španihelové, trenérce a současně i majitelce Ríši, za to, že mi zdarma půjčila Ríšu na soustředění a Ríšu mi vždy před tréninkem uvolnila.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.