Pardubice budou soutěžit o koňské město roku

Pardubice jako město koní jsou členem evropské sítě koňských měst EURO EQUUS a už za dva roky by mohly být předsednickým městem. Dohodli se na tom zástupci čtyř měst na valné hromadě ve španělském Jerezu. Pardubice na jednání zastupovali zastupitel města a předseda Dozorčí rady Dostihového spolku a.s. Petr Beneš a ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický.

Síť koňských měst EURO EQUUS je neziskovou organizací, kterou tvoří města s tradicí chovu koní a dostihů. Kromě Pardubic v ní jsou belgický Waregem, španělský Jerez de la Frontera a portugalská Golega. Evropská města usilují o propagaci chovu koní a zároveň o ochranu „koňařských“ regionů. „Kromě provozních záležitostí, jako je ekonomická situace sdružení nebo roční plán rozvojových aktivit, jsme se dohodli na registraci projektu Evropského dne koní a soutěže o koňské město roku pro příští rok. Představitelé Jerezu tento návrh podají Evropské komisi,“ řekl reprezentant Pardubic Petr Beneš. Účastníci pracovního jednání také volili nového prezidenta pro období 2014 – 2016, kterým se stala primátorka Jerezu. „Už v dalším období, tedy po roce 2016, budou ale organizaci předsedat Pardubice,“ prozradil Petr Beneš.

EURO EQUUS si zakládá na úzké spolupráci členských měst a snaží se o zachování evropského dědictví koní a o podporu podnikání prostřednictvím výcvikových středisek i zkušeností odborníku z oblasti jezdectví. „Přestože tato síť není úplně zaměřena na dostihový sport, ale spíše na chov koní, našli jsme projekt, se kterým se můžeme zapojit do soutěže o koňské město. Je jím výstava Koně v akci,“ dodal ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický s tím, že aktivní účast Pardubic v síti EURO EQUUS bude do budoucna přínosná i pro pardubické závodiště. „Měl jsem z jednání velmi dobrý pocit. Aktivně jsme se zapojili do projektů EURO EQUUSu a zcela určitě tak napomohli rozvoji jezdeckých i dostihových aktivit v Pardubicích,“ dodal ředitel Skalický.

Činnost evropské sítě spočívá v možnostech výměny zkušeností mezi členskými městy a umožňuje svým členům připravit výcvikové projekty nebo organizovat výstavy, závody a další akce. Na výstavách se kromě starokladrubských koní mohou prezentovat i koně andalúzští, nedávno obnovené plemeno vlámských koní, lipicáni či portugalští lusitánové. „Do budoucna budeme určitě usilovat o to, aby se všechna tato plemena představila i na naší pardubické výstavě,“ uzavřel ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.