Reakce prezidenta ČJF na on-line rozhovor s Ing. Charvátem

Prezident České jezdecké federace Ing. Jaroslav Pecháček nám zaslal reakci na on-line rozhovor s Mgr. Lenkou Sekaninovou a Ing. Jiřím Charvátem, který proběhl na našich stránkách v úterý 9. června. K reakci ho přiměla mj. slova Ing. Charváta ohledně kauzy kolem jeho osoby. Dále se v reakci Ing. Pecháček věnuje tématu neudílení příspěvků od ČJF na pořádání mezinárodních jezdeckých závodů v ČR. Ve třetím bodu reakce ing. Pecháček dementuje tvrzení, že by někdy byl proti jakékoliv medializaci jezdeckého sportu...

Ing. Jaroslav Pecháček

Ing. Jaroslav Pecháček.


Musím reagovat na on-line rozhovor Váš s Lenkou Sekaninovou a Ing. Jiřím Charvátem  na webových stránkách Jezdectví z 9. 6. 2009.


1. Není pravda, že jsem obžaloval Ing. J. Charváta, jak on tvrdí, ale podal jsem oficiální stížnost na Disciplinární komisi na Ing. Charváta z důvodu, že mne osobně napadl mnohokráte slovně za to, že jeho dceři jsme neumožnili (ČJF) start na OH v Aténách 2004. Protože dříve to byly případy jen před několika svědky (CDI Mariánské Lázně, MČR Opava, apod.), nechal jsem tyto incidenty bez jakýchkoli reakcí. Ing. Charvát uvádí moji citaci mylně, protože jsem na konferenci JM oblasti sdělil, že FEI neuděluje žádné divoké karty na ME, MS, jak se o to pokoušely jiné discipliny (všestrannost, vytrvalostní jízdy) a tak to je i pro OH. Na to Ing. Charvát od předsednického stolu, kde jsme seděli spolu, zakřičel: „Nelži!“. Je na to naštěstí mnoho svědků.
Ing. Charvát se odvolává na oficiální pokyny ČJF v češtině (viz příloha č. 1), u volných míst je + (tj. 0) a v originále Mezinárodního olympijského výboru to samé (viz příloha č. 2). To znamená, že FEI nepočítala s žádným volným místem v žádné ze všech tří olympijských disciplín. O tzv. „divokou kartu“ mohly Národní olympijské výbory žádat, pokud jejich celkový počet sportovců byl menší než 6, ale česká výprava jich měla 149. I v tomto případě by však MOV žádnou neudělil, jak se tehdy informovala gen. sekretářka na FEI. Více k tomu již ani nelze dodat a mrzí mne, že se tato celkem jasná věc stále otevírá.


2. Česká jezdecká federace v několika minulých letech opravdu přispívala na mezinárodní závody částkami od 25 do 50 tisíc, kromě Mistrovství Evropy a světa, kde částky byly daleko vyšší. ČJF dále hradila FEI za pořadatele těchto závodů poplatky za zápis do mezinárodního kalendáře a popl. MCP (medikační kontroly). Jak všichni z rozpočtu ČJF, který je na webu ČJF, vědí, příspěvky od ČSTV jsou stále nižší, takže Rada ČJF, která rozpočet schvaluje, musela přistoupit k různým opatřením ve výdajích bez omezení krácení rozpočtů disciplín. Prostředky, které platí pořadatelé mezinárodních závodů, nám fakturuje FEI, která dokonce předepisuje výše dotací do cen. Takže tyto peníze nejsou pro ČJF, ale pro FEI.
Pro zajímavost uvádím, že např. Polská jezdecká federace dostává od pořadatelů MZ peníze - např. za Finále světového poháru ve skákání středoevropské ligy cca 150 000 zlotých. Tuto informaci jsem dostal od prezidenta Polské jezd. federace. Proto byly Radou ČJF zrušeny všechny příspěvky na MZ v rozpočtu na rok 2009.


3. Pokud jde o přenosy, event. televizní záznamy, je úplný nesmysl, že bych někdy byl proti jakékoliv medializaci jezdeckého sportu. Toto tvrzení je skutečná nehoráznost. Málokterý rok se stalo, že bych s gen. sekretářem nebyl projednávat přenosy, event. záznamy pro každý rok v ČT. Gen. sekretář ihned po schválení MČR a MZ Radou ČJF zasílá na sportovní redakci ČT žádost o televizní vysílání a začátkem kalendářního roku toto projednáváme osobně. Letos to bylo 16. ledna u ved. sport. redakce O. Černého a vedoucí vysílání ČT4 pí. A. Tulisovou. Na jednání jsem byl já osobně, generální sekretář Ing. F. Lomský a paní I. Dörrová. Zde jsme dokonce dostali příslib, že můžeme od 2. pololetí letošního roku počítat 1x měsíčně s jezdeckým magazínem. Bohužel v dubnu jsme byli informováni panem O. Černým, že v letošním roce ČT pravidelný měsíční jezdecký magazín do vysílání nezařadí. Chci tedy zdůraznit, že ČJF projednává každý rok s ČT  sport. kalendář a je bohužel jen na vedení sport. redakce, co zařadí do vysílání. Pokud mám poslední informace, bude se ze záznamu vysílat nejen CDI Brno, ale i CIC Humpolec. Jsou-li pořadatelé přesvědčeni, že si to vyjednali sami, nechť si klepou na ramena.


V závěru chci všechny ubezpečit,  že jsem pro věcnou komunikaci bez osočování v mediích i na webových stránkách. K této reakci mne přivedli členové ČJF, kteří tuto problematiku znají. Já jsem o tomto rozhovoru na vašich webových stránkách do soboty 13. 6. nevěděl.

Praha 15.6.2009
Ing. Jaroslav Pecháček
prezident ČJF

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.