Sezona 2011 na Dostihovém závodišti v Pardubicích

Hlavním organizátorem či spolupořadatelem většiny akcí na pardubickém závodišti je Dostihový spolek a.s. Pardubice, který ve zdejším areálu působí už od roku 1993. Do letošní sezony vstupuje s výrazně obměněným vedením. Oproti minulosti v představenstvu stoupl počet zástupců města, jež má majoritu v akciové společnosti, ze dvou na tři.
Nově zvoleným předsedou představenstva se stal radní Jan Němec, který ve funkci vystřídal dlouholetého šéfa Dostihového spolku Miroslava Petráně. Místopředsedou je náměstek primátorky Jiří Rozinek. Třetí zástupkyní města je primátorka Štěpánka Fraňková. Dalšími členy jsou Vladimír Tlučhoř a Ladislav Nermuť, jenž jako jediný z minulého představenstva ve funkci.

Dva zástupce má město v dozorčí radě Dostihového spolku a.s. Jsou jimi zastupitelé Petr Beneš, který je jejím předsedou, a Václav Snopek. Třetím členem je Vladimír Engelmajer.
Nové vedení Dostihového spolku a.s. chce za minulostí a událostmi posledních měsíců udělat tlustou čáru. „Chci, aby se naplnila vůle města, které chce mít z Dostihového spolku standardně fungující společnost. Do konce června by měl být hotový audit účetní uzávěrky za rok 2010, který bude zadán. Do tohoto termínu chceme vyřešit i smlouvy s městem a s Dostihovým klubem, který je významným partnerem Dostihového spolku. A mojí ambicí je odpolitizovat tuto společnost,“ uvedl Jan Němec. „Co se týče programu na závodišti, chystá se spousta akcí, jejímž cílem je přilákat obyvatele Pardubic i jejich návštěvníky. Závodiště se budeme snažit využít také pro rozvoj cestovního ruchu. A chceme, aby bylo multifunkční, pokud konkrétní akce nebude poškozovat dráhu či areál,“ dodal nový předseda představenstva Dostihového spolku a.s.

Hlavními body programu na pardubickém závodišti budou dostihové mítinky. Stejně jako v minulých letech se uskuteční deset dostihových dnů. Jsou po pěti rozděleny do jarní a podzimní části sezony. Jejich vrcholem bude 121. Velká pardubická, v níž bude prvenství z posledních dvou let obhajovat Tiumen s žokejem Josefem Váňou starším, nejúspěšnějším jezdcem a trenérem v historii tohoto překážkového svátku.

Velké pardubické České pojišťovny, která bude i letos nejlépe dotovanou součástí mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cupu 2011, bude už tradičně předcházet seriál čtyř kvalifikací na závodišti v Pardubicích. 121. ročník nejtěžšího překážkového dostihu starého kontinentu se poběží v neděli 9. října. Bude závěrečným bodem říjnového festivalu, který bude mít počtvrté za sebou třídenní podobu. V pátek 7. října se bude konat 4. Středoevropská dražba anglického plnokrevníka. O den později v sobotu 8. října se uskuteční rovinový mítink, jehož vrcholem bude Velká cena Domec s Českým rozhlasem Pardubice. A v neděli přijdou na řadu překážky a spolu s nimi Velká pardubická České pojišťovny.

Dostihová sezona na pardubickém závodišti bude zahájena v sobotu 7. května. Jarní polovinu zakončí Italský den se Zlatým pohárem Chládek a Tintěra Pardubice, jehož termín se nově posunul na 2. července. Kvalifikace na Velkou pardubickou České pojišťovny se poběží 21. května, 11. června, 20. srpna a 10. září. Poslední dostihy se budou konat 22. října.

Druhou nejdůležitější součást programu sezony na pardubickém závodišti tvoří jezdecké soutěže. Jejich tradičním vrcholem jsou letní mezinárodní závody ve všestrannosti, při nichž se v minulých letech třikrát konalo mistrovství Evropy juniorů či mladých jezdců. Letos se budou konat 29. až 31. července a jejich součástí bude olympijská kvalifikace pro letní Hry v Londýně. V Pardubicích se bude konat podruhé v historii, poprvé to bylo před čtyřmi lety.
„Jak už je v posledních letech zvykem, jedná se o nejvýznamnější soutěž v letošní sezoně ve všestrannosti pořádanou v České republice,“ uvedl Jaroslav Grodl, sportovní manažer Dostihového spolku a.s.

Tradičním třetím vrcholem sezony na Dostihovém závodišti v Pardubicích bude mezinárodní výstava Koně v akci. Letos se uskuteční už 13. ročník největšího setkání koní a lidí v České republice. Bude se konat 2. až 4. září.

Stejně jako v minulých letech bude mít výstava své ústřední téma. „V roce dvacátého výročí založení Visegrádské skupiny budou v programu představena plemena koní chovaných v členských státech, tzn. v České republice, Maďarsku, Polsku a Slovenské republice. Půjde o výjimečnou a na území České republiky dosud nerealizovanou konfrontaci v chovu koní, navíc v době českého předsednictví ve Visegrádské skupině,“ uvedla Magda Hromádková Dostihového spolku a.s., která se stará o produkci a technickou realizaci výstavy.

Kromě dostihů, jezdeckých soutěží a výstavy Koně v akci se na pardubickém závodišti v letošním roce konají i tradiční motoristické burzy, turnaj v extrémním golfu, dětský den, chovatelské šampionáty, tunningový sraz či výstava zemědělské techniky.

Po dvou vydařených zimních sezonách, kdy se na oválu pardubického závodiště vystřídalo více než deset tisíc běžkařů, se tentokrát v areálu nelyžovalo kvůli nedostatku sněhu. Přesto Dostihový spolek a.s. nabídl návštěvníkům jednu novinku – pravidelné prohlídky areálu s průvodcem.

„Chceme Dostihové závodiště co nejvíce otevřít veřejnosti. Nejen obyvatelům Pardubic, ale i návštěvníkům města. Proto jsme pro ně připravili tuto akci,“ uvedl Jan Němec. „Pardubické Dostihové závodiště je nádherným areálem se spoustou zeleně, s mnoha zajímavostmi a s bohatou historii. Věříme, že je atraktivním místem pro návštěvy i mimo oficiální akce, které se tady konají.“

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.