SŠDSJ: Odborné exkurze doma i v zahraničí

V jarních měsících se uskutečnily dvě odborné exkurze organizované Střední školou dostihového sportu a jezdectví v Praze Velké Chuchli - dubnová vedla kroky žáků na krokodýlí farmu ve Velkém Karlově, do hřebčína Napajedla, hřebčince Tlumačov a dalších, v květnu vycestovali účastníci exkurze do zahraničí. Podrobnou zprávu z průběhu obou akcí přináší Mgr. Miluška Voráčová.

Odborná exkurze 2. – 3. dubna 2012

Krokodýlí farma Velký Karlov, mezinárodní veletrh TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA a BIOMASA na výstavišti v Brně, hřebčín Napajedla, hřebčinec Tlumačov, Veterinární univerzita a Veterinární muzeum v Brně. Exkurze se zúčastnilo 45 žáků školy ze  tříd  4.C, 3.C,  2.C, 1.C oboru vzdělání Chovatelství. Nocleh v hotelu Synot v Uher. Hradišti.

Prvním cílem odborné exkurze byla Krokodýlí farma Velký Karlov s počtem více než dvě stě krokodýlů nilských, z toho 40 sedmiletých - tří metrových a 54 pětiletých - dvou metrových. Zde je krmí kuřaty a masem a žijí min.v teplotě 28 st. Celsia. Voda v bazénech se pravidelně vyměňuje. Krokodýli většinou nehybně leží, jsou velmi silní a nečekanně mrštní.

Druhým cílem byl mezinárodní veletrh TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA a BIOMASA na výstavišti v Brně. Veletrhy mají známku prestižní akce s vysokým odborným kreditem svého druhu v Evropě. TECHAGRO představil zemědělské stroje a zařízení, osivo a sadbu, prostředky pro agrochemii. ANIMAL VETEX ukázal diagnostické a léčebné přípravky, veterinární přístroje a zařízení, laboratorní techniku, zvířata, krmiva a dietetiku, stroje a zařízení dopravní a manipulační techniky. SILVA REGINA informovala o strojích, zařízeních a pomůckách v lesním hospodářství. BIOMASA ukázala zdroje biomasy, stroje a zařízení pro zpracování biomasy, bioplynové energetické transformace, motorová biopaliva.

Třetím cílem byl hřebčín Napajedla s plemennými hřebci pro plnokrevný chov, s  plemenným hřebcem pro teplokrevný chov, klisnami, hříbaty a ročky. Hřebčín Napajedla je v současné době největším chovatelským zařízením anglického plnokrevníka v České republice. Cílem je návrat na jedno z předních evropských míst v chovu anglického plnokrevníka. Žáci viděli vyšetření březí klisny ultrazvukem a potom take připouštění koní.

Čtvrtým cílem byl hřebčinec Tlumačov s plemennými hřebci pro inseminaci a s plemennými hřebci pro přirozenou plemenitbu. Hřebčinec zajišťuje plemenitbu koní od roku 1924.

Pátým cílem byla Veterinární univerzita s klinikou chorob koní a Veterinární muzeum v Brně. Odborným  průvodcem byla MVDr. Pavlína Melková, externí učitelka naší školy.
V klinice chorob koní byl k vidění celý léčebný servis včetně vyšetřovny, operačního sálu a ustájených koní v pooperační rekonvalescenci. Prohlídka Veterinárního muzea byla zajímavá.

Pedagogický doprovod: Ing. Sýkorová, Ing. Vítková,  Ing. Vrábková,  Mgr. Voráčová

Doprava autobusem, ubytování a vstupné na všech místech exkurze byly hrazeny z finančních prostředků Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Praha Adaptabilita.


Zahraniční odborná exkurze 28. – 29. května 2012

Exkurze se zúčastnilo 45 žáků školy oboru vzdělání Chovatelství a Jezdec a chovatel koní se zaměřením na dostihový sport.

Prvním cílem zahraniční odborné exkurze byla jedinečná přehlídka ranního tréninku ve Španělské dvorní jezdecké škole ve Vídni a odpoledne exkurze pokračovala na proslulém závodišti v Ebreichsdorfu u Vídně, kde se konaly dostihy Magna Racino 3. Renntag . Hned po skončení dostihů si žáci s odborným výkladem prohlédli areál tréninkového centra a stájí na závodišti v Ebreichsdorfu. Nocleh byl zajištěn v hotelu Synot v Uherském Hradišti.

Třetím cílem byla exkurze v Horňácké farmě  s.r.o.,v Hrubé Vrbce blízko Velké nad Veličkou, kde se hospodaří ekologicky, protože ekologické zemědělství je moderní způsob hospodaření, který staví na tisíciletých zkušenostech našich předků. Na farmě chovají skot, prasata, miniprasata, ovce, kozy, husy, koně a jednoho osla. Všechna zvířata mají možnost volného pohybu a jsou krmena výhradně krmivem, které si zaměstnanci vypěstují na loukách a polích a které nejsou chemicky ošetřené.

Čtvrtým cílem byla exkurze v kozí farmě Dvůr Ratibořice, která se specializuje na produkci a prodej kozích výrobků. Značná část těchto výrobků je označena značkou BIO, která je zároveň nositelkou státního označení „Česká kvalita“ a je pro spotřebitele zárukou, že při produkci nebylo použito umělých hnojiv, pesticidů, geneticky modifikovaných organismů ani jiných stimulátorů, hormonálních látek či jiných chemických látek uměle vylepšující barvu, vůni či chuť potravin. Kozí mléko funguje také jako prevence nádorových onemocnění.

Organismus kozy je schopen vytvářet účinné protilátky. Koza nikdy neonemocní rakovinou.
Pátým cílem byla exkurze v Biofarmě Sasov, která každým rokem pěstuje kolem dvaceti různých druhů plodin a chová prasata, skot masných plemen a koně. Kvalita chovu zvířat a jejich pohoda je tou nejvyšší prioritou. V roce 2009 byla otevřena vlastní bio jatka přímo na farmě. Jatka byla vyhlášena stavbou roku. Vyjádřením úcty ke zvířatům je i snaha o co nejkvalitnější zhodnocení: unikátní zrání masa. Biofarma nabízí mnoho vlastních produktů s nejvyšší kvalitou. Nepoužívá povolená syntetická aditiva (tzv. éčka) - ať už v masných produktech, nebo v těch rostlinných. V živočišné výrobě se biofarma soustřeďuje na chov skotu bez tržní produkce mléka se stádem cca 100 krav  masného plemene Charollais s pastevním chovem, přirozenou plemenitbou, s prodejem telat na zástav, s výkrmem a produkcí hovězího masa. Dále se zaměřuje na chov prasat se základním stádem cca 100 prasnic s chovem dle zásad ekologického zemědělství, přirozenou plemenitbou a vlastní míchárnou krmných směsí. Unikátem je rodinný chov prasat, zapouštění kojících prasnic, prodej jatečných prasat a produkce vepřového masa a omezeně prodej selat na zástav. Život prasátka začíná porodem v porodně prasnic. Doprava autobusem, ubytování a vstupné na všech místech exkurze byly hrazeny z finančních prostředků Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Praha Adaptabilita.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.