Využítí chondroprotektiv u koní

PR článek / O vlivu chondroprotektivních látek na pohybový aparát koní již bylo publikováno velmi mnoho. Cílem toho článku MVDr. Víta Zatloukala je zmínit se o složení a mechanismu účinku u většiny produktů nabízených na trhu, osvětlit možnosti a způsob jejich použití v klinické praxi a nabídnout osobní zkušenost s aplikací preparátů u koní s některými praktickými doporučeními…

Ač se u nás můžeme setkat s mnoha výrobky různých firem, je zajímavé sledovat přístup k využití těchto přípravků, jejich kombinace s jinými doplňky a prvky ve snaze o maximální účinnost.

Složení
Složení takovýchto doplňků krmné dávky bývá velmi podobné. Hlavní zastoupení látek, které mají mít požadovaný účinek, jsou glukosamin hydrochlorid, dimethylsulfon (MSM), chondroitin sulfát, kolagenový hydrolyzát a hyaluronát sodný. Doplňkovými látkami jsou kreatin monohydrát, vitaminy C, E, biotin, beta-karoten, selen, zinek, mangan a hořčík. Dalšími komponenty jsou látky napomáhající zchutnění a zlepšení příjmu doplňku typu fruktosový sirup, sacharóza, sójový olej, kyselina citronová, karamelové barvivo a různá aroma.

Vlastnosti účinných látek
Glukosamin se používá jako pomocný prostředek ke zmírnění zánětu a bolestí při léčbě zánětů kloubů, šlach, kloubních pouzder. Stimuluje tvorbu glukosaminoglykanů a proteoglykanů, dvou stavebních prvků chrupavky.Glukosamin sulfát je jednou z biologických chemikálií, které tvoří kyselinu hyaluronovou, hlavní výplňovou složku kloubních tekutin a okolních tkání. Glukosamin má preventivní ochranný vliv proti mechanickým poruchám kloubů. Je prakticky bez vedlejších účinků a nejsou známy žádné kontraindikace při jeho používání. Získává se silným pročišťováním z korýšů a měkkýšů.

Dimethylsulfon (MSM) je organická sloučenina síry a přirozená součást potravního řetězce. Této látce se přisuzují protizánětlivé účinky, zmírňující bolestivost a otoky. Působí antioxidačně, vasodilatačně a stimuluje proces hojení. MSM je rovněž výchozím substrátem při syntéze chondroitin sulfátu, je prezentován jako velmi bezpečná, netoxická látka bez nežádoucích účinků. Dalším cenným účinkem je redukce svalové křeče, zpevnění a redukce zjizvené tkáně (brání tvorbě keloidních jizev). Mechanismus působení MSM v těle zatím není dosud přesně jasný, jeho pozitivní účinky na organismus však byly široce ověřeny v praxi.

Chondroitin sulfát je glykosaminoglykan nejvíce zastoupený ve strukturách mezibuněčné hmoty chrupavky. V ní zadržuje vodu, čímž dává chrupavce pružnost. Při dlouhodobém užívání (2-3 měsíce) má příznivé účinky proti bolesti a zánětu kloubů. Jeho účinek je opožděný, projeví se až po 4-6 týdnech podávání. Po vysazení však tento účinek obvykle přetrvává nějakou dobu. Proto je možné po 2-3 měsících užívání udělat další asi 2-3 měsíce dlouhou přestávku. Chondroitin sulfát též zřejmě dokáže zastavit ztrátu kloubní chrupavky.

Kolagenový hydrolyzát je částečně rozštěpený kolagen, jenž je pro tělo stravitelnější a vstřebatelnější. Kolagen je základní stavební hmotou veškeré pojivové tkáně. Existuje celá řada typů, které tvoří klouby, šlachy, svaly, kosti, pokožku i cévy. Má asi 30% podíl ze všech bílkovin organismu. Ve svalové tkáni kolagen spojuje jednotlivá svalová vlákna. Kolagenová tkáň s věkem ztrácí na pevnosti, což je také důvodem ke ztrátě pružnosti. Zdrojem pro farmaceutické účely se nabízejí kolagenové hydrolyzáty z různých živočišných tkání.

Hyaluronát sodný, sodná sůl kyseliny hyaluronové, tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Tlumí zánět vyvázáním volných kyslíkových radikálů, brání prostupu virů a bakterií k buňce, ovlivňuje proliferaci a diferenciaci buněk, podporuje bezjizevné hojení tkáně. Díky vlastnosti silně vázat vodu slouží v synoviální tekutině jako lubrikans a tlumič nárazů, zlepšuje metabolismus buněk a potlačuje rozpad kloubní chrupavky.
Kreatin monohydrát slouží jako  sloučenina, zásobující velmi rychlou energií především svalovou tkáň. Kreatin rapidně zvyšuje svalovou sílu a objem svalů, zlepšuje rychle fyzickou kondici a nabírání svalové hmoty. Používá se k urychlení rehabilitace, léčbě artritidy, svalové, neurologické a kombinované choroby.

Valach Petit Ben, angl. plnokrevník, 11 let s traumatickým zhmožděním měkkých struktur hlezenního kloubu.

Použití
Podávání těchto preparátů je možné využít preventivně a léčebně. U sportovních a intenzivně využívaných koní dochází během tělesné zátěže ke zvýšeným nárokům na pohybový aparát a opotřebení namáhaných struktur. Klinické příznaky znamenající zánětlivé onemocnění tkáně jsou lokální otok, bolestivost, zvýšení teploty a zhoršení funkce takto postiženého místa, celkově pak kulhání. Pro udržení dobré funkce kloubů, šlach a vazů, ochraně a regeneraci chrupavek a prevenci vzniku onemocnění z opotřebení je vhodné tyto doplňky zařazovat k běžné krmné dávce. Pravidelnost a dlouhodobost podávání s měsíčními přestávkami je zásadním faktorem pro příznivost účinku takto připravených preparátů. Proto také perorální forma v prášku či sirupu a zchutnění aromatickou přísadou je z hlediska příjmu u koní bezproblémová. Jednorázové podání vzhledem k pozvolným změnám na pojivových strukturách nebývá tak účinné.

Léčebně lze chondroprotektivy zasáhnout při zánětlivých stavech na pohybovém systému po úrazech a zraněních, opotřebení či přetížení a zpomalení degenerativních procesů na kloubech. Po ortopedických chirurgických zákrocích dochází ke zrychlení a zkvalitnění hojení a tím zlepšení pooperačního výsledku. Nezanedbatelné je i zkrácení doby léčby, což má pro klienta efekt ekonomický. Snížení bolestivosti umožní pacientovi usnadnit pohyblivost, zlepšit rehabilitaci a tím i kvalitu funkcí po prodělaných postiženích pohybového aparátu. Onemocnění, u nichž lze s úspěchem použít chondroprotektiva jsou neinfekční záněty kloubů a kloubní tekutiny, degenerativní onemocnění kloubů - osteoartritidy, záněty šlachových pochev tzv. nálevky, záněty tíhových váčků, např. pipky. Méně již působí na záněty a poškození šlach a vazů.

Klisna Penelope, ČT, 12 let, trpící chronickým zánětem šlachové pochvy šlachy společného ohybače prstu (žlutá) s nálezem kloubního tělíska v hlezenním kloubu (červená šipka).

Praktická doporučení
Chondroprotektiva je vhodné v časných případech onemocnění kombinovat bez jakýchkoliv komplikací s léky proti zánětu a bolesti podávanými v injekční i v perorální formě, jak celkově i tak místně.

Především však u chronických stavů nacházejí svými účinky zásadní opodstatnění. Velmi důležité je přizpůsobení pohybové aktivity koně stavu a fázi onemocnění, které se snažíme léčebně ovlivnit. K opětovnému vzniku onemocnění může dojít, pokud je podceněna rehabilitace nebo je-li kůň přetěžován. Obecně platí, že intenzita a frekvence kontrolovaného pohybu má být taková, aby nedocházelo v daném stupni pohybu ke kulhání. Pro postižení kloubů je vhodné volit pohyb na pružném až měkkém, rovném podkladu. Při rehabilitaci šlach a vazů je doporučitelný podklad rovný a tvrdý. V obou případech vyhovuje spíše pohyb přímočarý, nikoliv rotace.
 
V současné době se na trhu prezentuje celá řada téměř zázračných výrobků různých výrobců a z praktického pohledu klienta nemusí být jednoduché se mezi nimi orientovat. Jednoduchým návodem může být porovnání množství a složení účinných látek v denní dávce na dospělého koně (500 kg) a dobou podávání s cenou nabízeného produktu. Jedním z nich je nový speciální krmný doplněk Amix vet Equine Joint Care firmy Cymedica s následujícím složením:

Glucosamin hydrochlorid 150 mg
Kreatin monohydrát 125 mg
Dimethylsufon  (MSM) 8,33 mg
Vitamin E 16,66 mg
Glukonát zinečnatý (Zn) 6,00 mg
Bioflavonoidy 2,08 mg
Mangan sulfát (Mn) 4,89 mg
Goldcell MY SE 20 (Se) 0,06 mg

Pomocné látky: Sacharóza, sójový olej, karamelové barvivo a jablečné aroma

Amix vet Equine Joint Care je ochucený, obsahuje originální kombinaci esenciálních nutričních složek – glukosamin, MSM a kreatin. Kombinace účinných složek napomáhá obnově kloubních tekutin a optimalizuje svalovou aktivitu, pohotovou sílu a vytrvalost.
Při podávání je dobré posoudit, zda je přípravek bezproblémově přijímán. Ne každý musí svojí formou a složením zvířeti vyhovovat. S hodnocením výsledného efektu je třeba počkat až po několikátém zopakování podávání (zpravidla 2-3x).

Dávkování
Obecně se doporučuje následující dávkování:
Kůň a pony o hmotnosti do 550 kg:
Úvodní dávka: 2 odměrky 2 x denně - po dobu 4–6 týdnů    
Udržovací dávka: 1 odměrka 2 x denně

Kůň o hmotnosti nad 550 kg:
Úvodní dávka: 3 odměrky 2 x denně - po dobu 4–6 týdnů
Udržovací dávka: 1,5 odměrky 2 x denně

V klinické praxi se potvrdilo, že chondroprotektiva mají své podstatné místo v řešení akutních i chronických problémů pohybového aparátu u koní, ač je stále vědeckými kruhy voláno po dalším studiu, přesném zdokumentování a ověřování účinku na cílové tkáně.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.