Zahraniční hosté i královský dar na 13. mezinárodní výstavě Koně v akci

Na Dostihovém závodišti v Pardubicích se uskuteční už třinácté pokračování mezinárodní výstavy Koně v akci. Letošní ročník se bude konat od pátku 2. září do neděle 4. září. Stejně jako v minulých letech má své ústřední téma. Tentokrát nese podtitul „4 země – 1 vášeň“, protože jejím hlavním motivem je představit plemena koní ze zemí Visegrádské skupiny (Visegrádské čtyřky) v roce 20. výročí založení této aliance. Půjde o výjimečnou, dosud nerealizovanou konfrontaci v chovu koní. Navíc v době, kdy V 4 předsedá Česká republika. Cílem výstavy je porovnání kvality jednotlivých chovů a rozšíření odborné spolupráce v rámci aliance.

Hlavním bodem programu bude představení reprezentantů stejných nebo příbuzných plemen chovaných současně v Maďarsku, Polsku, na Slovensku i u nás. Jsou to Shagya – arab, huculský kůň a Furioso, resp. moravský teplokrevník s touto krví.

Hlavním zahraničním hostem maďarský Národní hřebčín Bábolna. Instituci založenou před 222 lety uznává celý svět pro chov typických arabských koní. Jejich plemenná kniha je vedena od roku 1816. Bábolnu bude reprezentovat „kapela v sedlech“ – trubači v uniformách husarů z 19. století na hřebcích tradičních kmenů Shagya, O´Bajan a Gazal. Bábolna má tuto kapelu od roku 1930. Ovšem v České republice se dosud nikdy nepředstavila. Vystoupení na pardubickém závodišti tak bude premiérové.

Slovensko bude zastupovat Národní hřebčín Topolčianky, který nedávno oslavil 90. narozeniny. Patří mezi významná evropská chovatelská centra ušlechtilých teplokrevných koní. Návštěvníci dostanou možnost porovnat jeho Shagya – araby a huculy s maďarskou, polskou a českou produkcí.

Huculy z Polska představí centrum Stara Cegielna z Gladyszówa, lyžařského střediska Nízkých Beskyd, které vzniklo v roce 1995. Koně z „cihelny“ účinkovali v řadě historických filmů. Vystupují jako středověká jízda z bitvy u Grunwaldu, husaři, hulánové, vojáci z II. světové války i kubánští kozáci. A právě džigitovku na huculech předvedou v Pardubicích.

 

Na výstavě Koně v akci se představí i královský dar

Na Dostihovém závodišti v Pardubicích se od 2. do 4. září bude konat 13. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci. Návštěvníkům se už tradičně v průběhu tří dnů představí stovky koní a desítky nejrůznějších plemen. Ovšem pouze jeden z nich se může pyšnit přívlastkem „královský“.

Diváci na pardubickém závodišti se budou moci osobně seznámit s pětiletým starokladrubským běloušem jménem 75/746 Favory Alta XXI – 30 Cambridge. Na konci letošního dubna byl věnován jako svatební dar britskému princi Williamovi a jeho choti Kate. Bude to teprve podruhé, kdy se od té doby představí veřejnosti mimo domovský Národní hřebčín Kladruby nad Labem.

Královský dar

„Návštěvníci výstavy Koně v akci ho uvidí v průběhu sobotního a nedělního programu. Bude předveden na ruce,“ uvedl Petr Vozáb, náměstek pro chov Národního hřebčína Kladruby nad Labem, s.p.o. Nejstarší velký hřebčín na světě kromě představení starokladrubského „královského“ bělouše předvede i další koně. Už tradičně se diváci mohou těšit na nádherné šestispřeží běloušů vedené Petrem Vozábem, které bude účinkovat v hlavní roli při sobotním slavnostním zahájení výstavy, kdy přiveze čestné hosty. A představí se rovněž v sobotu i v neděli v ve vystoupeních Národního hřebčína Kladruby nad Labem.
V programu v cílové rovině nebude chybět ani Karel Dvořák s drezurou ze země i pod sedlem se starokladrubským vraníkem. A dalším zajímavým vystoupením bude drezura v dámském sedle. Předvedou ji letošní česká mistryně v jízdě s dámským sedlem Iva Hejlová a Kateřina Neumannová.

 

Koně v akci

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.