Změny na medailových pozicích po diskvalifikaci anglického jezdce na ME mladých jezdců

Medaile z loňského evropského šampionátu mladých jezdců ve Fontainebleau byly znovu přerozděleny poté, co byl kůň britského týmu pozitivně testován na kontrolované léčivo.

Vivaldi du Dom jezdce Harry Charlese byl pozitivní na Lidokain. Také vzorek B byl pozitivní. Jezdci byly dány dvě možnosti řešení, buď administrativní procedura nebo slyšení před FEI Tribunálem. Harry Charles zvolil administrativní proceduru, která automaticky znamená diskvalifikaci a pokutu 1500 CHF a 2000 CHF včetně testování vzorku B. Tato procedura však nekončí suspendací jezdce.

Výsledkem diskvalifikace jednoho anglického jezdce se z týmového zlata radují Němci. Anglie klesla na druhé místo, třetí pak zůstal tým Dánska. Německý jezdec Cedric Wolf pak dále zvítězil mezi jednotlivci, Felix Koller se posunul na stříbrnou pozici a Tristan Marchal na bronzovou.

Peter Charles, otec Harryho a majitel koně Vivaldi du Dom vydal prohlášení:

„S velkým smutkem jsme přijali zprávu o diskvalifikaci z mistrovství Evropy mladých jezdců 2018 kvůli náhodnému přenosu kožního krému obsahujícího Lidokain. Výsledkem byl pozitivní test. Přenos látky se stal při nevinném pohlazení od skupiny, která používala krém pro pokročilé stádium rakoviny kůže.

Kůň byl testován v pátek s pozitivním výsledkem, v neděli již však s negativním. Provedl jsem společně s IJRC a profesorem Thomasem Tobinem šetření, při kterém mi bylo řečeno, že takové malé množství nemohlo ovlivnit koně. I přesto pod FEI znamená toto nepatrné množství automatickou diskvalifikaci. Plně podporujeme FEI v těchto pravidlech. Musíme jít dál, jsme hrdi na to, co dokázal náš syn. V roce 2018 vyhrál své první čtyřhvězdové GP a byl vybrán do Rolex Academy, díky kterým závodil na pětihvězdových závodech v Cáchách. Další úspěchy následovali na jeho jiných koních také v Gijonu, HOYS, Olympii a Liverpoolu.“

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.